Historie

In september 2012 werd op initiatief van de Uithoornse Wieler Trainings Club (UWTC) de eerste editie van het Rondje Stelling verreden. Het heroïsche karakter van de Stelling van Amsterdam maar vooral de route rond Amsterdam was voor de club doorslaggevend om deze toertocht op de kalender te zetten. Met de Gemeente Amsterdam als partner kreeg de oude verdedigingslinie die bekendheid die het verdiende. Waar vroeger de vijand te paard Amsterdam probeerde te veroveren, trokken vanaf 2012 wielrenners op hun stalen ros rond onze hoofdstad. Dat was het begin van een mooie toekomst.

Direct na de try-out met 350 deelnemers op de 170 km werd besloten om een tweede, kortere, afstand van 85 km toe te voegen. Ook werd een tweede startplaats ten noorden van Amsterdam gevonden, speciaal voor fietsers uit het hoge noorden. Daarbij werd besloten om niet meer op knooppunten te rijden maar de routes uit te pijlen. Dit zorgde voor een betere zichtbaarheid én veiligheid van de getrainde wielrenner. Mede door de goede verzorging en het complete aanbod van wat een toertocht anno 2015 verlangde, bleef het aantal deelnemers jaarlijks stijgen tot bijna 1000 in 2018. Waar mogelijk werden stempellocaties op oude forten ingericht zoals Fort aan de Drecht, Fort Marken Binnen, Fort aan de Ham, Fort Veldhuis en Fort aan de Ossenmarkt in Weesp.

Door financiële ondersteuning van Gemeente Amsterdam en Provincie Noord-Holland kon er zelfs een eigen wielershirt worden uitgegeven met in het design de meanderende route langs de oude verdedigingslinie.

De laatste jaren ontwikkelde het Rondje Stelling zich steeds verder naar een professioneel opgezette toertocht, wat ook een valkuil bleek te zijn. Fietsen over cultureel erfgoed bleek een enorme aantrekkingskracht voor de deelnemer. De uitvoering van zes verschillende routes, drie startplaatsen en vijf verzorgingsposten werd te veel voor vrijwilligers van de Kennemer Toer Club, Toerclub Alcmaria Victrix en UWTC. Mede door organisatorische redenen kon daarom de editie van 2019 niet doorgaan. Helaas werd ook de editie in 2020 vroegtijdig afgelast door de corona pandemie.

Gelijktijdig speelde bij Le Champion al langer de wens om een fietsevenement te organiseren in samenhang met de Stelling van Amsterdam en zag kansen voor een vernieuwd concept van het Rondje Stelling. In goed overleg heeft sportorganisatie Le Champion in 2021 het stokje van UWTC overgenomen en gaat het Rondje Stelling een mooie toekomst tegemoet als de Ronde van de Stelling van Amsterdam. De eerste editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam vindt plaats op zondag 22 augustus 2021.